Tuesday, December 27, 2011

Ceramah Pakatan Rakyat di Titi Tinggi

AJK Kawasan, Mohd Razi Mustaffa menyampaikan ucapan aluan
Pengerusi DAP Perlis, Teh Seng Chuan

YB Kuala Kedah, AHmad Kassim

YB Dato' Seri Nizar menyampaikan ceramah

Bergambar kenangan

Foto terkini Kompleks PAS Padang Besar

Foto pada 25/12/2011

Ke arah politik pembaharuan, tinggalkan politik usang Umno-BN

KANGAR - Budaya politik lama yang berakar umbi di dalam Umno-BN menjadikan mereka saling bersaing untuk menduduki takhta pemerintahan negeri sehingga menjadikan Perlis terus berada pada takuk lama, kata Timbalan Pesuruhajaya PAS Perlis, Mohd Anuar Tahir.

Menurutnya, rakyat Perlis kini memerlukan suatu budaya politik baru yang lebih terbuka dan efisien.

"Percaturan politik yang sentiasa membelahi golongan pemerintah kepada kem-kem tertentu sudah terlalu lama membudaya sejak zaman Tan Sri Sheikh Ahmad sehingga ke hari ini. Apa yang dilihat pola politik kelompok telah mendasari perjalanan politik negeri.

"Sebagai contoh, pentadbiran politik yang telah lama dan tepu ini tidak akan mampu menggilap dan memajukan potensi Perlis sebagai sebuah yang terletak di dalam kawasan segi-tiga emas pertumbuhan ekonomi berdekatan Indonesia dan Thailand.

"Budaya "politik usang" Umno-BN Perlis sebegini tidak mampu untuk menarik pelaburan luar ke negeri ini," jelasnya

Justeru katanya, Perlis memerlukan politik baru yang bebas kelompok, bebas kem, bebas nepotisme atau pilih bulu dan yang terpentingnya suatu bentuk pentadbiran politik yang bebas rasuah dan salahguna kuasa.

"Inilah yang amat didambakan oleh rakyat negeri ini. Politik baru ini hanya akan terjadi sekiranya rakyat negeri bersedia membuat perubahan dengan menolak pimpinan berbagai kem yang sarat dengan rasuah dan nepotisme serta salah guna kuasa yang diamalkan oleh Umno-BN hari ini.

"Penolakan segala ragam "politik usang" ini kepada "politik pembaharuan" ini akan mengangkat dan menjulang kehormatan rakyat di negeri bertuah ini. Jadi rakyat Perlis diajak untuk menolak politik usang ini dan menyambut politik baru yang dianjurkan olehPAS-Pakatan Rakyat," ujarnya yang juga AJK PAS Pusat.

Wednesday, December 21, 2011

Ceramah Terkini..