Wednesday, March 2, 2011

Kerajaan PR Kedah telus, cekap dan berkat

MATA AYER - Kejayaan pemerintahan Pakatan Rakyat di Kedah bukan sekadar diakui oleh pimpinan dan penyokongnya sahaja malah turut diiktiraf oleh pihak luar temasuk pelabur asing, kata Timbalan Pengerusi KeADILan Kedah, Senator Ir Zamri Yusof.

Menurutnya, selain berjaya mentadbir negeri dengan prinsip ketelusan dan kecekapan, kerajaan Pakatan Rakyat Kedah di bawah pimpinan Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak turut berjaya mempertingkatkan hasil pendapatan negeri melalui hasil balak dan sumbangan anak syarikat negeri.

"Dahulunya hasil balak semasa BN memerintah hanya sekitar RM8 juta, tapi tahun lalu hasil kecekapan pentadbiran Pakatan Rakyat Kedah, sebanyak RM53 juta berjaya masuk ke akaun rakyat.

"Kita beritahu kawan-kawan kita yang asih dok pegang keris tu, ini satu ilmu hisab mudah, dulu hanya RM8 juta, kemudian masa kita dapat RM53 juta, bila tolak ada RM45 juta lagi. Mana hilangnya RM45 juta dulu?" katanya semasa berceramah di Markas PAS Perawah dekat sini 22 Februari lalu.

Selain itu menurutnya, hasil pendapatan kerajaan melalui sumbangan anak syarikat kerajaan negeri turut bertambah kira-kira RM40 juta pada tahun lalu selain meningkatnya kutipan zakat di negeri Kedah.

"Sekali lagi kita kira ilmu hisab mudah, zaman BN dulu tak ada sumbangan anak syarikat, tapi masa kita ada sekitar RM40 juta, mana hilangnya hasil masa dulu?

"Begitu juga dengan hasil kutipan zakat, bila kita urus tadbir dengan baik orang memberikan kepercayaan kepada kita. Bila kita urus dengan baik secara ekonomi nampak terang di depan mata, pelabur asing pun percaya dan yakin, kita juga beroleh keberkatan dengan meningkatnya hasil zakat,"jelasnya lagi.

0 comments: