Monday, September 20, 2010

Mat Sabu: Musa Hassan, mari naik pentas kami!!

BESERI - Kerajaan perlu menubuhkan suruhanjaya siasatan bagi menyiasat kenyataan Ketua Polis Negera, Tan Sri Musa Hassan yang menyatakan bahawa pihak polis tidak boleh menjalankan tugas mereka kerana ada gangguan pihak ketiga.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu menyifatkan kenyataan itu adalah suatu yang paling berat dalam sejarah negara ini yang dibuat oleh seorang Ketua Polis Negara.

"Kenyataan Musa itu dibuat seminggu sebelum beliau bersara, makananya dia masih lagi bertugas sebagai Ketua Polis Negara. Kenyataan ini adalah suatau yang paling berat dalam sejarah dibuat oleh Ketua Polis Negara yang masih bertugas.

"Ertinya apa yang kita sebut selama ni "sudah terang lagi bersuluh, sudah kenal lagi nyata" bahawa polis di Malaysia tidak bebas,"katanya ketika berceramah di Markas PAS Paya di sini baru-baru ini.

Tegasnya lagi, kenyataan Musa itu membuktikan bahawa pihak polis dan kerajaan negara ini sudah hilang wibawa.

"Perkara ni siapa yang cakap? Tan Sri Musa Hassan yang pada masa itu masih lagi Ketua Polis Negara. Kerajaan kena buat suruhanjaya menyiasat apa yang didakwa beliau.

"Selama ni kita tuduh orang tak percaya, tapi bila Musa Hassan pula kenapa bila dah nak pencen baru nak caka? Kenapa tak cakap awal-awal2

"Tak apalah lambat bercakap, asal jangan tak cakap langsung. Kepada Musa Hassan, tolonglah jangan behenti setakat ini, kalau kamu tak ada tempat mari naik pentas kami cerita apa yang berlaku," ujarnya sambildisambut tepukan oleh para hadirin.

Dalam ceramah penerangan tersebut, beberapa pimpinan Pakatan Rakyat turut menyampaikan ucapan. Antaraynya, Yang Dipertua PAS Padang Besar, Mohd Anuar Tahir; Adun Simpang Empat, Rus'sele Eizan serta Setiausaha Politik Ketua Menteri Pulau Pinang, Ng Wei Aik.

0 comments: