Monday, June 14, 2010

TYDP berucap wakili Perlis


Timbalan YDP PAS Padang Besar, Wan Kharizal Wan Khazim telah dipilih berucap mewakili negeri Perlis di Muktamar PAS ke-56 di Putik, Kota Bharu baru-baru ini.

Berikut antara ucapannya yang diambil dari lamanweb rasmi Muktamar


PAS perlu melakukan perubahan. Perubahan tersebut itu ialah menangani isu terkini dengan cepat dan tangkas sekaligus melakukan lonjakan berganda atau ‘quantumly’.

Perwakilan Perlis, Wan Kharizal Wan Hazim berkata PAS perlu bertindak sebagai parti yang terkemuka dalam memberi penyelesaian umat. Sejajar dengan hadis yang menegaskan akhlak Islam lebih tinggi dari segala-galanya.

"Oleh itu, seluruh ahli PAS melalui pelbagai program pentarbiyyahan perlu terus menegakkan standad Islam yang tinggi," ujarnya.

Antara akhlak yang dituntut dalam jemaah ialah jangan pertikai keputusan pimpinan yang telah diputuskan dan sentiasa menjadikan pimpinan sebagai rujukan dalam segala hal penyelesaian masalah.

PAS merupakan parti yang bersifat terbuka dalam kritikan dalaman atau luaran. Namun katanya, sebarang teguran perlu dilakukan dengan penuh beradab tanpa membuka pekung sendiri.

Tarbiyyah PAS perlu aktif dan bukan pasif. Tarbiyah perlu berbentuk ‘ action oriented’ supaya ahli melaksanakan sejurus apa yang ahli-ahli terima dan faham dalam usrah atau program tarbiyah PAS . Pesanan ini perlu dilakukan berkali-kali supaya ahli tidak leka dan alpa.

Kebejatan dan kebobrokan dalam UMNO merupakan suatu perkara biasa dalam partinya. Namun sebaliknya dalam PAS, adab dan akhlak dalam jemaah merupakan perkara yang dituntut.

"Kita perlu melakukan sebagaimana Rasulullah SAW dikenali sebagai penyempurna akhlak. PAS perlu menjadi ikutan terbaik kepada orang lain dan pakatan rakyat dalam mentadbir negara sebagaimana Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz dijadikan rujukan kepada Pakatan Rakyat.

Wan Kharizal Wan Hazim menerangkan bagaimana Perlis sebuah negeri yang kurang terlibat dalam tsunami politik. Beliau mengumpamakan negeri Perlis ini sebagai sebuah pulau yang dikelilingi negeri dan negara yang tidak diperintah oleh bukan BN iaitu Kedah dan Thailand. Namun begitu , PAS Perlis bertekad untuk menang dalam PRU 13 nanti.

0 comments: